25 Αυγούστου 2022

Μέσω ΑΣΕΠ κινούνται οι διαδικασίες για την πρόσληψη πάνω από 1.500 ατόμων που θα στελεχώσουν τη Δημοτική Αστυνομία σε όλη τη χώρα, αφού πλέον σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν.4765/2021 το ειδικό ένστολο προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας υπάγεται στις διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ.

Παλαιότερα το προσωπικό αυτό εξαιρούνταν από τις διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ, και η πρόσληψη γινόταν με τις διατάξεις του ΠΔ 135/06. Η ηγεσία όμως του υπουργείου Εσωτερικών θέλει να «αναβαθμίσει» την υπηρεσία, που πλέον σε πολλές περιοχές είτε υπολειτουργεί είτε είναι εντελώς ανύπαρκτη.

Μάλιστα, όπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, οι νέες προσλήψεις θα έχουν τη λογική «η Δημοτική Αστυνομία να αποκτήσει σαφείς αρμοδιότητες που θα αποβλέπουν στην ασφάλεια και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών, καθώς επίσης να ενισχυθεί η στελέχωσή της».

Υπενθυμίζουμε ότι αρχικά το σχέδιο του υπουργείου ήταν να προχωρήσει στην πρόσληψη 1.200 δημοτικών αστυνομικών, ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του proson.gr, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί και να ξεπεράσει τις 1.500 προσλήψεις.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται η νέα προκήρυξη που θα εκδοθεί από το ΑΣΕΠ να περιλαμβάνει μέχρι και 1.700 θέσεις εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας υποστηρίζεται διοικητικά και επιστημονικά από τις υφιστάμενες υπηρεσίες του Δήμου με αποκλειστική ή παράλληλη άσκηση καθηκόντων. Έτσι, οι πληροφορίες αναφέρουν, πως ο αριθμός των προσλήψεων αυξήθηκε μετά από σχετικά αιτήματα των Δήμων.

Οι προσλήψεις θα γίνουν σύμφωνα με τις διαδικασίες που ακολουθούν οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ. Μόλις το υπουργείο Εσωτερικών «κλειδώσει» και ολοκληρώσει τον αριθμό την κατανομή των θέσεων θα στείλει το προσχέδιο στην Αρχή για να ετοιμάσει την προκήρυξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του Proson.gr, η προκήρυξη για τη Δημοτική Αστυνομία θα έχει ηλικιακά αλλά και «ανατομικά» κριτήρια.

Πιο συγκεκριμένα, στον διαγωνισμό θα μπορούν να συμμετέχουν υποψήφιοι άνω των 21 ετών για τους κλάδους ΠΕ και ΤΕ, ενώ για τον κλάδο ΔΕ οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 26ο έτος της ηλικίας τους.

Παράλληλα, οι υποψήφιοι άνδρες θα πρέπει να έχουν ανάστημα, χωρίς υποδήματα, τουλάχιστον 1,70 μ. Για τις γυναίκες υποψήφιες το όριο του ύψους θα ορίζεται στα 1,67 μ.

Η προκήρυξη θα ζητάει ακόμα και ακαδημαϊκά προσόντα, όπως η γνώση τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας καθώς και η γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Πηγή: proson.gr